σχιζό metropolitans #10 – Νταβλούρος, ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές

Το όνομα του Θανάση Νταβλούρου δεν ήταν εντελώς άγνωστο πριν τις εκλογές του Μαΐου, αφού υπήρξε για πολλά χρόνια διοικητής της Ασφάλειας Πατρών. Για όποιον δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό ας το κάνουμε πιο λιανά. Η Πάτρα εκτός από πατρίδα του φοιτητικού χαβαλέ είναι και ένα από τα κυριότερα λιμάνια της Ελλάδας. Αποτελούσε για πάρα πολλά χρόνια τον κύριο μεταφορικό σύνδεσμο της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Δηλαδή ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι της πρέζας (και γενικώς κάθετι λαθραίου) πέρναγε από το λιμάνι της. Και φυσικά αυτά τα πράγματα δεν τα κάνουν “ριψοκίνδυνοι τυχοδιώκτες”, αλλά μαφιόζοι καλά οργανωμένοι και δικτυωμένοι με την τοπική (και όχι μόνο) αστυνομία. Οπότε, δεν είναι και πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι ο κ. Νταβλούρος ήταν εξέχον μέρος αυτής της μαφίας.

 

Από την άλλη, ο κ. Νταβλούρος ως διοικητής της Ασφάλειας είχε και άλλα καθήκοντα εκτός από το να κάνει τον τροχονόμο της ευρωπαϊκής πρέζας. Ένα από αυτά ήταν να φροντίζει να πλημμυρίζει όλη την πόλη με ασφυξιογόνα, όποτε κατέβαινε διαδήλωση στον δρόμο. Και όταν τα χημικά δεν έφταναν, επιστράτευε άλλα μέσα. Όπως έκανε, για παράδειγμα, τον Δεκέμβρη του 2008 όταν μπήκε ο ίδιος επικεφαλής μιας συμμοριούλας νεοναζιστών, μπράβων μαγαζιών, “αγανακτισμένων πολιτών” και συντόνισε την επίθεση του παρακράτους κατά των διαδηλώσεων για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου.

 

Φασίστας και μαφιόζος, λοιπόν, ο κ. Νταβλούρος και αυτό ήταν λίγο πολύ γνωστό σε όλους τους κάτοικους της Πάτρας. Και τώρα, μετά τις εκλογές, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (πρώτος μάλιστα σε σταυρούς στον πρώτο γύρο των εκλογών). Αλλά δεν είναι να απορεί κανείς που η σύμπραξη κράτους και μαφίας έχει γιγαντωθεί σε τέτοιο βαθμό που τα μεταξύ τους σύνορα είναι κάτι περισσότερο από δυσδιάκριτα. Το έγκλημα γίνεται όλο και πιο “κρατική υπόθεση”, ενώ το κράτος αποκτά όλο και πιο “εγκληματικά χαρακτηριστικά”. Δεν είναι παράξενη, λοιπόν, η μεταπήδηση ενός αρχηγού της Ασφάλειας και επικεφαλής της μαφίας στα βουλευτικά έδρανα. Και δεν είναι παράξενο ούτε το ότι ορίστηκε συμβούλος για θέματα δημόσιας τάξης.

 

Γιατί, όμως, ο “λαός” της Αχαΐας να μην εκλέξει κάποιον πιο παραδοσιακό δεξιό εκπρόσωπο; Μήπως γιατί οι δουλειές της μαφίας στην Πάτρα αφήνουν και κέρδη; Στο κάτω κάτω, όλες οι αγροτικές δουλειές στη γύρω περιοχή γίνονται με την παρανομοποιημένη εργασία των και μεταναστών κάτω από την υψηλή επίβλεψη της μαφίας. Η βία κατά των εργατών στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας είναι ένα “καλό” παράδειγμα. Με λίγα λόγια, η βουλευτική θέση του κ. Νταβλούρου δεν προκαλεί καμία έκπληξη· αντανακλά τη δύναμη του εγκλήματος, το οποίο και αναζητά την πολιτική του έκφραση.


Αρέσει σε %d bloggers: