σχιζό metropolitans #10 – What’s up doc?

22-5-2012/»Τα νέα της υγείας»

τίτλος: Αυξημένος ο κίνδυνος παχυσαρκίας των παιδιών λόγω έκθεσης των εγκύων στον αέρα των πόλεων

 

Οι φτωχές έγκυες γυναίκες που εκτίθενται στη μολυσμένη ατμόσφαιρα στο κέντρο μιας πόλης, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με τάση για παχυσαρκία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η νέα μελέτη για πρώτη φορά συνδέει άμεσα την ατμοσφαιρική ρύπανση με την παιδική παχυσαρκία και τον ταξικό ανταγωνισμό. Και να λοιπόν πώς επιτυγχάνεται αυτό: οι ερευνητές μελέτησαν εκατοντάδες έγκυες γυναίκες, ηλικίας 18 έως 35 ετών, και διαπίστωσαν ότι όσες έμεναν σε φτωχικές γειτονιές του κέντρου της πόλης όπως το Βόρειο Μανχάταν και το Νότιο Μπρονξ, και άρα ήταν περισσότερο εκτεθειμένες στη μόλυνση του αέρα από τις πλούσιες κυρίες των σαλονιών, είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα το παιδί τους να γίνει παχύσαρκο έως την ηλικία των πέντε ετών και υπερδιπλάσια πιθανότητα έως την ηλικία των επτά ετών. Να λοιπόν πώς αν είσαι φτωχή σε τούτο το κόσμο, η μόλυνση του αέρα μπορεί να αποτελέσει τον παράγοντα που θα γείρει τη ζυγαριά και θα κάνει το παιδί σου πιο ευάλωτο σε τέτοιες έρευνες.

 

30-5-2012/ »Τα νέα της υγείας»

τίτλος: Προάγγελος καρκίνου του προστάτη η φαλάκρα

 

Οι φαλακροί άντρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνου του προστάτη, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν συμμετείχαν 214 άνδρες τριχωτοί και μη, με σχετική αραίωση και καραφλομαλλιάδες και αφού η φαλάκρα τους ταξινομήθηκε σε τέσσερα στάδια (ελάχιστη μπροστά στο κεφάλι, περιορισμένη στην κορυφή του κεφαλιού, μέτρια στην κορυφή του κεφαλιού και σοβαρή φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού και στα πλάγια), διαπίστωσαν πως οι άντρες με εκτεταμένη φαλάκρα στο τριχωτό της κεφαλής είχαν κακά μαντάτα από την περιοχή του προστάτη.

 

27-6-2012/ »Καθημερινή» τίτλος: Βαθιά ριζωμένος στον ανθρώπινο εγκέφαλο ο ρατσισμός

 

Οι ρατσιστικές αντιλήψεις δείχνουν να είναι βαθιά «καλωδιωμένες» στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ακόμα και σε ανθρώπους που κάθε άλλο παρά ρατσιστές θεωρούν τον εαυτό τους, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι μπορεί υποσυνείδητα να είναι ρατσιστικά προκατειλημμένοι χωρίς να το αντιλαμβάνονται, καθώς τα νευρωνικά κυκλώματα τούς οδηγούν στο να λαμβάνουν αποφάσεις επηρεασμένοι από το χρώμα και τη φυλή του άλλου. Η διαπίστωση αυτή των νευροεπιστημόνων πιθανώς θα οδηγήσει τους ερευνητές να δουν τον ρατσισμό με άλλο «μάτι», αφού ακόμα και “καλοπροαίρετοι άνθρωποι” χωρίς συνειδητά ρατσιστικές απόψεις, κατά βάθος έχουν τέτοιες τάσεις χωρίς να το ξέρουν. Με λίγα λόγια θέλει να πει ο ποιητής, ότι δε μπα να βρίζεις τους ρατσιστές σ’αυτήν τη πόλη, δε μπα να κολλάς αφίσες στα Εξάρχεια, δε μπα ν’ ακούς panx romana, άμα τα κυκλώματά σου την έχουν ακούσει “χάιλ”, δε σώζεσαι φιλαράκι. Κι είναι αυτή η »πολιτική» ερμηνεία που δίνει η επιστήμη για τον ρατσισμό. Ερμηνεία που “πιο φασιστική, πεθαίνεις”, σαν να λέμε.


Αρέσει σε %d bloggers: