σχιζό metropolitans #5 – «Παρανοϊκοί τρομοκράτες προ των πυλών»

Και «ξαφνικά», στις 12/2 η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera δημοσίευσε ένα άρθρο που αναφερόταν σε κάποιον Γκαλέμπ Ταλέμπ που υποτίθεται πως ήταν μέλος οργάνωσης, που υποτίθεται πως είχε σχέσεις με την Αλ Κάιντα και ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για να ετοιμάσει δήθεν τρομοκρατικά χτυπήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η ελληνική μεριά το πέρασε στα ψιλά και αργότερα άφησε να εννοηθεί πως ήταν απλώς ένα «κλεφτρόνι κι όχι τρομοκράτης». Βλέπουμε εδώ μια από τις πρώτες εφαρμογές του έργου «πυρήνα εν υπνώσει» που παίζεται εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία στην υπόλοιπη Ευρώπη και Αμερική με μεγάλη επιτυχία. Η ιδέα λέει πως μεταξύ των μουσουλμάνων μεταναστών βρίσκονται κρυμμένα και μέλη ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων. Μέλη τα οποία μπορούν να περάσουν και χρόνια διάγοντας μια τελείως φυσιολογική ζωή και ξαφνικά να δεχτούν ένα τηλέφωνο και να εφαρμόσουν τα «τρομοκρατικά σχέδια» των οργανώσεων.

Η ιδέα αυτή διαφημίζεται από τα κράτη και είναι πολύ χρήσιμη για τους σκοπούς τους, καθώς υπονοώντας πως ανάμεσα στους μετανάστες εργάτες στη Δύση βρίσκονται «παρανοϊκοί τρομοκράτες», υπονοούν ταυτόχρονα ότι όλα τα αστυνομικά μέτρα διαχείρισης του συνόλου των μεταναστών είναι δικαιολογημένα και θα πρέπει να γίνονται δεκτά. Έτσι, το ότι κυκλοφορούν σε παρέες, το ότι είναι φτωχοί, το ότι ανήκουν σε μια θρησκεία, το ότι οργανώνονται, το ότι είναι κυρίως αρσενικοί, μετατρέπονται αυτόματα σε αποδεικτικά στοιχεία της «ενοχής» τους. Όλη τους η ύπαρξη επιβεβαιώνει τις υποψίες, λέει το κράτος.

Κι εντάξει∙ το ελληνικό κράτος δεν το έπαιξε το παιχνίδι αυτή τη φορά, μιας και μάλλον δεν ταίριαζε με τους τωρινούς στόχους του. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να παίξει το παιχνίδι της «τυφλής τρομοκρατίας» και δεν σημαίνει πως δεν θα το κάνει ποτέ. Και πώς αλλιώς, αφού ο ελληνικός στρατός είναι αναμειγμένος σε διάφορους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με το ελληνικό κράτος να μετατρέπεται σε έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους του Ισραήλ. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, αν στο μέλλον αποφασίσει να μπει πιο βαθιά στο παιχνίδι, όλο και κάποιο «κίνητρο» θα του είναι αναγκαίο. Και οι τυφλές βόμβες σε δημόσια μέρη είναι ό,τι πρέπει για να δικαιολογήσει στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό. Η δε ελληνική κοινωνία έτσι βουτηγμένη στον ρατσισμό που είναι δεν θα δυσκολευτεί να «καταλάβει από μόνη της» τι καλείται να κάνει: να συμμετάσχει στο κυνήγι των μεταναστών εργατών.


Αρέσει σε %d bloggers: