σχιζό metropolitans #5 – Οι άνθρωποι του ασύλου

Στις 27/2 η αστυνομία αποφάσισε να μην επιτρέψει στους μετανάστες εργάτες απεργούς πείνας να παραμείνουν άλλο στη Νομική κι έτσι ξεκίνησε την επιχείρηση εκκένωσης. Το «επιχείρηση εκκένωσης της Νομικής» είναι το κατ’ ευφημισμό όνομα της στρατοπέδευσης δυνάμεων όλων των ειδών των μπάτσων σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, τη στιγμή που τα κανάλια ούρλιαζαν συντονισμένα για το «αίσχος της Νομικής», δηλαδή για την παρουσία των μεταναστών σε ένα άδειο κτίριο που δεν χρησιμοποιείται, οι μπάτσοι άπλωναν τη χούντα στους δρόμους. Όλοι οι κανίβαλοι του τόπου αυτού ούρλιαζαν στον ρυθμό της τηλεόρασης. Σαν να λέμε, φασισμός στους δρόμους και στα μυαλά. Το μήνυμα ήταν: «το κράτος κάνει ό,τι θέλει, όπου θέλει, όποτε θέλει και κανείς δεν θα μιλάει. Και οι συζητήσεις γύρω από την επιβεβλημένη παρανομία ενός μεγάλου μέρους της εργατικής τάξης απαγορεύονται».

Από την άλλη, παραδοσιακά, σε τέτοιες περιπτώσεις τα κάστανα από τη φωτιά καλείται να τα βγάλει η κρατική αριστερά. Υπό κανονικές, λοιπόν, συνθήκες θα έπρεπε να καταφθάσουν τα κόμματα της αριστεράς και να εγγυηθούν για την κατάσταση∙ να «περιφρουρήσουν το άσυλο», να διαμεσολαβήσουν τα αιτήματα, να μεταφέρουν το «μήνυμα του ανθρωπισμού» στα κανάλια. Έλα όμως που οι εποχές έχουν αλλάξει και ο διαμεσολαβητικός ρόλος της αριστεράς σιγά σιγά τελειώνει. Η ωμή επίθεση του κράτους απέναντι στην εργατική τάξη λόγω της κρίσης δεν έχει και τόση ανάγκη από μία αριστερά που θα αμβλύνει τις γωνίες και τα πάθη και θα περνά με τον «σωστό τρόπο» τις εκρήξεις των από κάτω στο δημοκρατικό σύστημα. Οι μπάτσοι φαίνονται στη σημερινή συγκυρία πιο «χρήσιμοι». Βέβαια, για τέτοιους πατριώτες σαν την αριστερά του κράτους δουλειά θα βρεθεί και ως γνωστόν η πατρίδα χρειάζεται όσους θέλουν να την στηρίξουν…

Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία πως οι διάφοροι κρατικοί «αλληλέγγυοι» το βράδυ της 27ης Γενάρη τα είχαν αντιληφθεί καλά όλα αυτά και για αυτό ακριβώς άρχισαν και τις κωλοτούμπες. «Όποιος λέει να καταργηθεί το άσυλο, δεν είναι Έλληνας» δηλώνει ο Αλέκος Αλαβάνος. «Ωστόσο, θεωρούμε ότι η σημερινή τους στάση δεν βοηθά τον αγώνα τους, παρά δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση να επιδιώξει την κατάργηση του ασύλου», σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ. «Ταυτόχρονα προσφέρουν υπηρεσίες στις δυνάμεις που επιθυμούν και επεξεργάζονται την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Συμβάλλουν στον παραπέρα εκφυλισμό των φοιτητικών συλλόγων εφόσον καλύπτουν τις επιλογές και τις ενέργειές τους με δήθεν συλλογικές διεργασίες και αποφάσεις» ανακοίνωσε το ΚΚΕ. Την άλλη μέρα, περασμένα ξεχασμένα όλα. Τα αριστερά κόμματα διατύπωσαν τις θέσεις τους στη Βουλή για την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και το εθνικό συμφέρον… Κάτι που τους ταίριαζε καλύτερα από την αλληλεγγύη στην εργατική τάξη, εδώ που τα λέμε.


Αρέσει σε %d bloggers: