σχιζό metropolitans #6 – Ο “κόκκινος χρυσός”

Οι φράουλες στην Ηλεία, ο «κόκκινος χρυσός» της Μανωλάδας και της Βάρδας, κρύβει ανθρώπους πρωτοπόρους και αναπτύχθηκε εκτατικά”.1

Κόκκινος χρυσός” λέει ο πρωθυπουργός και εννοεί, όχι τις φράουλες, αλλά το αίμα χιλιάδων μεταναστών που αποτελούν το αναλώσιμο, φθηνό εργατικό δυναμικό της εθνικής αγροτικής παραγωγής.

Το 20% των δικογραφιών του αστυνομικού τμήματος της Βάρδας, από το 2007 μέχρι σήμερα, αφορούν υποθέσεις για παράνομη εργασία2 . Και ελάχιστες φτάνουν εκεί, όταν μιλούν τα όπλα.

Το τελευταίο περιστατικό με τους δουλέμπορους, που με την απειλή όπλων, χρήση σωματικής και ψυχολογικής βίας κρατούσαν έγκλειστους σε καταβλυσμό Ρουμάνους εργάτες, τους οποίους νοίκιαζαν στους παραγωγούς και επέβλεπαν οι ίδιοι την εργασία τους με καραμπίνες και πυροβολισμούς στον αέρα3 φανερώνει ότι η ακραία εργατική εκμετάλλευση και εξαναγκαστική εργασία στα φραουλοχώραφα της Ηλείας, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και εξελίσσεται.

Η συνεργασία μαφίας, επιχειρηματιών, παραγωγών, τοπικών αρχών, κομματικών παραγώντων και πάσης φύσεως μικροϊδιοκτητών της περιοχής, που κινητοποιείται με βάση το κοινό υλικό συμφέρον, εγγυάται το εφικτό του σύγχρονου φασισμού. Και δεν μιλάμε για ανθρώπους, που κάνουν τα στραβά μάτια, αλλά για ανθρώπους, που έχουν τα μάτια τους ανοιχτά στις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αναδιοργάνωση της παραγωγής και της εθνικής οικονομίας. Σε αυτούς τους ανθρώπους απευθύνεται, λοιπόν, ο πρωθυπουργός της χώρας, όταν στον ίδιο λόγο, λέει:

Σας συγχαίρω, λοιπόν, γιατί εσείς είστε που δημιουργείτε τη νέα ταυτότητα της χώρας μας, αυτήν που χρειαζόμασταν και που ξέρουμε ότι μπορούμε να την έχουμε.”

1 Απόσπασμα από ομιλία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, σε Ημερίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Η Ελληνική Γεωργία Καινοτομεί». Βλ. http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/ff726d99-2fe8-40d8-9eca-98af4c39cd54, όπου και δημοσιεύτηκε στις 31/03/2011.

2«Βουνό οι δικογραφίες για τα φραουλοχώραφα», Ελευθεροτυπία, 28/03/2011

3 Βλ. «Συλλήψεις για εμπορία ανθρώπων στην Ηλεία» που αναρτήθηκε στις 16/04/2011 στο σάιτ του tvxs και «Φραουλοχώραφα. Προφυλακίστηκαν οι 3 δουλέμποροι», Ελευθεροτυπία, 19/04/2011.


Αρέσει σε %d bloggers: