σχιζό metropolitans #7 – Ο ορισμός του πέναλτυ

Το ποδόσφαιρο τη δεκαετία του ’70 και πίσω ήταν πιο «ρομαντικό». Οι παίχτες δεν ήταν εκατομμυριούχοι επαγγελματίες, αλλά αντίθετα έπαιζαν για τη φανέλα. Όλη την εβδομάδα μπορεί να δούλευαν στην οικοδομή και την Κυριακή να κατέβαιναν στο γήπεδο. Οι ομάδες δεν ήταν ανώνυμες εταιρείες, αλλά εκπροσωπούσαν γειτονιές, ακόμα ακόμα και πολιτικές ιδέες. Οι φίλαθλοι κάθε ομάδας δεν ενώνονταν μόνο από τα χρώματα, αλλά από την περιοχή τους ή την κοινή ταξική καταγωγή τους (έστω και σε ένα χαλαρό πλαίσιο).Το γήπεδο κάθε Κυριακή ήταν ένα σημείο αναφοράς. Δεν πήγαινες μόνο για το παιχνίδι, αλλά και για τους γνωστούς σου που δεν μπορούσες να δεις την υπόλοιπη εβδομάδα. Πολύ ρομαντικά όλα αυτά, αφού το ποδόσφαιρο είναι πολύ λαοφιλές για να το αφήσει ο καπιταλισμός «ανεκμετάλλευτο». Το πόσο πουλάει το ποδόσφαιρο και τα κέρδη που βγαίνουν από αυτό είναι γνωστά. Χορηγοί, τηλεοπτικά δικαιώματα, εισιτήρια, φανέλες, στοίχημα, στημένα παιχνίδια… Ουπς! Είπε κανείς για στημένα παιχνίδια;

Ο καπιταλισμός έχει πολλά ποδάρια. Σαν τον διάολο. Όσο χρήσιμο του είναι το νόμιμο κεφάλαιο, άλλο τόσο του είναι και η μαύρη οικονομία. Και το ποδόσφαιρο δεν θα ήταν η εξαίρεση σε καμία των περιπτώσεων. Τα κέρδη από το στοίχημα σε σχέση με τον τζόγο παλαιάς κοπής (όπως το προπό), είναι υπερπολλαπλάσια. Πλέον ο στοιχηματισμός αγγίζει την «παράνοια». Μπορείς να στοιχηματίσεις για ό,τι θες. Τελικό σκορ αγώνα, σκορ ημιχρόνου, κερδισμένα φάουλ, ποιος θα εκτελέσει πρώτος πλάγιο ή τη σέντρα κ.ά. Πάμπολλοι τρόποι να στοιχηματίσεις, άρα πάμπολλοι τρόποι και για να στήσεις!!! Σαν να έστειλε προσκλητήριο το ποδόσφαιρο στα σπίτια των απανταχού μαφιόζων και τους κάλεσε να παίξουν όλοι μαζί. Μια πρόσκληση που, φυσικά, δεν πετάχτηκε στα σκουπίδια.

Το σκάνδαλο του Ιούνη με τα στημένα παιχνίδια έβγαλε στη φόρα πολλά. Όχι, βέβαια πως δεν ήταν γνωστά ή πως δεν υπήρχε έστω η διάχυτη αίσθηση ότι στο ποδόσφαιρο το κόλπο είναι στημένο. Ιδιαίτερα στις μικρές κατηγορίες, όπου κάτι τέτοιο είναι πιο εύκολο, γίνεται κυριολεκτικά πάρτυ. Το πιο «συγκλονιστικό» από τα στημένα ήταν το ματς Ηλιούπολη – Λεβαδιακός, όπου από 2 – 0, το σκορ έγινε 2- 4 με τους παίχτες να κάνουν περίπατο. Σε στοιχηματικά πρακτορεία της Μαλαισίας(!) τα τζογαρίσματα έφτασαν τις 870.000 ευρώ. Σχεδόν διπλάσια, δηλαδή, από τα αντίστοιχα για τον αγώνα Ολυμπιακός – ΑΕΚ. Η γαργαλιστική λεπτομέρεια είναι ότι συνεχίζονταν κανονικά τα πονταρίσματα στο «διπλό», τη στιγμή που το σκορ ήταν ήδη 2- 0. Κι ενώ, ο πρόεδρος της Ηλιούπολης είναι γνωστός νονός της νύχτας∙ όχι ότι του Λεβαδιακού είναι το καλύτερο παιδί. Οποία σύμπτωσις!

Το ποδόσφαιρο για τη μαφία δεν είναι μόνο ένας τρόπος να βγάλει εύκολο παρά, αλλά λειτουργεί και σαν πλυντηρίο μαύρου χρήματος ενάντια και στους πιο δύσκολους λεκέδες. Όταν λέμε μαύρο χρήμα, για να μην παρεξηγηθούμε, εννοούμε το πασιφανές. Ναρκωτικά, πορνεία, τοκογλυφία, προστασία κτλ. Στα έξοδα μιας όμαδας μπορεί να «σπρώξει» ο ιδιοκτήτης της τα μαύρα για να τα ξεπλύνει άνετα, ανετότατα. Αλλά και πάλι ξεπλένεται χρήμα και μέσω του στοιχήματος. Αγοράζουν κερδισμένα δελτία από τρίτους και πλασάρουν το μαύρο χρήμα ως κέρδη από το στοίχημα. Έτσι, οικογένειες επιχειρηματιών φαίνονται να γίνονται ξαφνικά υπερφυσικά τυχερές κερδίζοντας οκταψήφια και εννιαψήφια νούμερα σε ευρώ το χρόνο από το στοίχημα! Το ωραίο είναι πως κάποια δελτία φαίνονται να έχουν κατατεθεί δύο φορές στον ΟΠΑΠ. Μία από τον πραγματικό νικητή και μία στη λαμογιά. Μαύρη οικονομία με γραβάτες, πούρα, φανέλες, σορτς και πολλά μηδενικά σε καταθέσεις.

Ο συρφετός με την παράγκα (την τωρινή) ξεκίνησε πέρυσι, όταν η UEFA έστειλε μια λίστα από 40 περίπου παιχνίδια ελληνικών ομάδων που θεωρούνταν ύποπτα για στήσιμο. Η λίστα, μάλιστα, αργότερα εμπλουτίστηκε. Τα παιχνίδια κρίνονται ύποπτα βάσει των αποτελεσμάτων σε συνδιασμό με τον όγκο πονταρισμάτων. Η UEFA δημοιυργεί ανάλογες λίστες και για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Δεν πρέπει να μοιάζει ως ο τιμωρός της διαφθοράς. Θέλει να κρατά το προϊόν της σε καλά επίπεδα και για τους χορηγούς και για τους φιλάθλους ώστε να παραμένει μια υπερκερδοφόρα επιχείρηση. Κι αν μη τι άλλο, αρκετοί παράγοντές της έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά στο παρελθόν. Μπορεί, λοιπόν, όλα αυτά με τα στημένα να είναι μια ανακατανομή των κερδών από το μαύρο χρήμα. Σαν να λέμε, ο ένας δίνει τον άλλον, για να τρώει μόνος του.

Στην προκειμένη, το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθούν τον περασμένο Ιούνη περίπου 90 άτομα και να πέσουν 3 ομάδες από τη superleague. Αφού είχε βγάλει στη φόρα ο Κούγιας κασέτες με ενοχοποιητικούς διαλόγους, μαρτυρίες κτλ! Ο σουρρεαλισμός! Ένα σκάνδαλο με διαστάσεις σούπερνοβα και για το οποίο θα έθετε κάποιος καλοπροαίρετα δύο ερωτήσεις. Ερώτηση 1: Πώς βγήκαν στην επιφάνεια τόσα πολλά μαζί ενώ τόσα χρόνια δεν ακούγαμε τίποτα; Δεν είχε μια γραμμική πορεία η όλη φάση, αλλά ήταν μια έκρηξη. Όντως, η υπόθεση με τα στημένα μυρίζει στήσιμο… Η αγάπη τους για τα στημένα τούς έκανε να στήσουν και την εξυγίανση του ποδοσφαίρου! Ερώτηση 2: και τώρα καθαρίσαμε; απ΄τη μαφία; Φυσικά και όχι! Κάτι που φαίνεται από αυτούς που έμειναν έξω και από τον «αγαπούλα» που δεν χωράει σε κελί με τίποτα, ο πρώην ΚΥΠατζής της χούντας. Με άλλα λόγια, απλώς έγινε μια ανακατανομή των κερδών της παράγκας ενώ η νύχτα στο ποδόσφαιρο ζει και βασιλεύει.

Προφανώς, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Άλλωστε, το σκάνδαλο του ποδοσφαίρου δεν είναι παρά ένα σκάνδαλο όπως όλα τα άλλα. Κι αφού μοιάζουν με συγκοινωνούντα δοχεία η μπάλα με τη νύχτα, ήρθε η ώρα να τους πούμε καληνύχτα.

 


Αρέσει σε %d bloggers: