σχιζό metropolitans #8 – Ο τίμιοι Νονοί της Θεσσαλονίκης

Στα τέλη Ιανουαρίου μας ενημερώνουν τα δελτία ειδήσεων πως εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα τοκογλύφων και η “επιτυχία” μεταφράζεται σε 53 συλλήψεις. Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Προφανώς, δεν θα ξανακούσουμε για “έγκλημα” στη Θεσσαλονίκη. Άντε το πολύ πολύ να κλέψει κάνα πιτσιρίκι τσίχλες από το περίπτερο.

Κάτι μας λέει, βέβαια, πως αυτοί δεν ήταν οι μόνοι “νονοί” της Θεσσαλονίκης. Πίσω από κάθε τέτοια “μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ.” πάντα βρίσκονται κάποιοι που έχουν να κερδίσουν και γι’ αυτό συχνά συντονίζουν το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών τους με τη βοήθεια της αστυνομίας. Είναι που είμαστε και εμείς κακεντρεχείς, είναι που και η αστυνομία δεν έχει καταφέρει να διώξει τις “σκιές” από το όνομά της. Παλιοκατάσταση.

Διαβάζουμε, λοιπόν, στις εφημερίδες: “μεταξύ των 53 συλληφθέντων συγκαταλέγονται, ένα διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης (επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του Σώματος), επιχειρηματίες, δύο ανώτερα τραπεζικά στελέχη κι ένα πρώην στέλεχος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, δύο δικηγόροι, ένας απότακτος κι ένας εν ενεργεία αστυνομικός, ένας δημοσιογράφος, ένας εφοριακός” (Καθημερινή, 17/01/2012). Δηλαδή κράτος. Δεν υπονοούμε, ωστόσο, πως το έγκλημα έχει διαβρωθεί από το κράτος, εννοούμε πως το έγκλημα και το κράτος είναι ο ένας και αυτός μηχανισμός. Το κράτος ορίζει με τον νόμο τι θα είναι παράνομο και τι νόμιμο, όχι για να προστατέψει την κοινωνία από τους “κακοποιούς” (να υποθέσουμε ότι για τους εαυτούς τους κρατάνε τον όρο του “καλοποιού”;) αλλά για να ορίσει ποιες περιοχές θα βρίσκονται έξω από κάθε νομική ρύθμιση και θα τυγχάνουν ανάλογης διαχείρισης. Στη συνέχεια, το ίδιο το κράτος αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει αυτή τη διαχείριση.

Και οι “αποκαλύψεις” συνεχίζονται: “Πρωταγωνιστές σε αυτό το κύκλωμα θεωρούνται ο 58χρονος ιδιοκτήτης νυκτερινών κέντρων Μάρκος Καραμπέρης που είχε εμπλακεί και στην υπόθεση Βατοπαιδίου, ενώ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ήταν και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας με τον συνδυασμού του κ. Κ. Βελόπουλου (ΛΑΟΣ)”. Μετά τον εκτελεστή της μαφίας και υποψήφιο νομάρχη με τη Χρυσή Αυγή Χρήστο Ρήγα, άλλος ένας εξαίρετος πολιτευτής. Είναι προφανές και ας μην κοροϊδευόμαστε· τα κόμματα της άκρας δεξιάς, πέρα από τον πρακτορικό/παρακρατικό τους ρόλο, εκτελούν και χρέη εκπροσώπησης της μαφίας στην πολιτική σκηνή. Τη στιγμή που το εγκληματικό κεφάλαιο και η μαύρη οικονομία αποτελούν μεγάλο μέρος της οικονομίας, δεν είναι λογικό “επιχειρηματίες” από αυτόν τον χώρο (της μαφίας) να διεκδικούν να ακουστεί και η φωνή τους στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Όλο και πιο συχνά ακούμε τέτοιες ιστορίες και όλο και πιο λίγο ενδιαφέρον προκαλούν. Γιατί τα ίδια τα κανάλια επιτρέπουν να ακούγονται αυτά; Γιατί το ίδιο το κράτος μας τα λέει έτσι χύμα και τσουβαλάτα; Αλλά μήπως δεν έχουν κι αυτόν τον ρόλο τα κάθε είδους “σκάνδαλα”; Να εξοικειώνουν, δηλαδή, το κοινό σιγά σιγά με το αδιανόητο που γίνεται καθημερινότητα. Και μιας και η κρίση κάνει τις εποχές να ζορίζουν και άρα το εγκληματικό κεφάλαιο να ανθίζει, ετοιμαστείτε αυτή την παράσταση του μπάτσου-κράτους-μαφιόζου-επιχειρηματία να την βλέπετε τόσο συχνά που στο τέλος θα την βαρεθείτε· που στο τέλος θα την ζήσετε, θα είναι το αφεντικό σας.


Αρέσει σε %d bloggers: