σχιζό metropolitans #8 – Χτίζοντας αναχώματα

Τα πράγματα δεν ήταν κατά ανάγκη πάντα έτσι όπως παρουσιάζονται σήμερα. Οι ανάπηροι δεν ήταν πάντα οι άνθρωποι με “ειδικές ανάγκες” που χρήζουν απλώς βοήθειας, όντας ανίκανοι για οτιδήποτε. Οι ανάπηροι ανέπτυξαν σε άλλες εποχές μια δυναμική που σήμερα ελάχιστοι πλησιάζουν. Μόνοι τους διεκδίκησαν με αγώνες και πέτυχαν να καταλάβουν τον χώρο που τους αναλογεί. Ξεχωρίζει ο αγώνας των τυφλών για αξιοπρέπεια, στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Οι τυφλοί μέχρι τότε βρίσκονταν στο έλεος της εκκλησίας, η οποία για να συντηρεί το κοινωνικό προφίλ της τους είχε κάτω από την πατερναλιστική, αυταρχική της προστασία. Οι περισσότεροι τυφλοί δεν μπορούσαν να εργαστούν και κατέληγαν ζητιάνοι, ενώ για όσους από αυτούς εργάζονταν ως μικροπωλητές ίσχυε “ο νόμος της εκκλησίας”. Αν η τελευταία δεν τους ενέκρινε, τους αφαιρούσε την άδεια.

Στις 2 Μαΐου του 1976, 300 τυφλοί εισέβαλαν και κατέλαβαν τον οίκο των τυφλών ζητώντας να πάψει να βρίσκεται στα χέρια της εκκλησίας. Στήθηκαν ηχεία ενώ άρχισαν να συγκεντρώνονται αλληλέγγυοι. Η αστυνομία της περιοχής αντέδρασε άμεσα, προχωρώντας σε συλλήψεις και προσαγωγές. «Αποτελούν άμεσο εθνικό κίνδυνο, εφαρμόστε εναντίον τους τους νόμους περί συμμοριτοοπολέμου» αποφάνθηκε ο διοικητής του τμήματος Καλλιθέας σε αναφορά του προς το υπουργείο Υγείας. Ενώ ο πατερούλης της χριστιανικής αλληλεγγύης δήλωνε πως «Αν δεν υποχωρήσουν, θα τους προσθέσω άλλη μια αναπηρία». Οι τυφλοί όμως επέμειναν στην κατάληψη, ενώ κάποιοι διώχθηκαν μάλιστα με βάση τον νόμο 4000 ως τεντιμπόηδες. Οι τυφλοί προχώρησαν σε διαδηλώσεις και κατάληψη του δημαρχείου ζητώντας να επιστραφούν οι άδειες του μικροπωλητή σε εκείνους από τους οποίους είχαν αφαιρεθεί, ενώ έκαναν και συγκέντρωση έξω από την Αρχιεπισκοπή απειλώντας ότι θα την καταλάβουν(!). Τα αιτήματά τους τελικά ικανοποιήθηκαν.

Οι τυφλοί στην δεκαετία του ’70, βρισκόμενοι στον πάτο της κοινωνίας, πάλεψαν με θάρρος και δύναμη, για την αξιοπρέπειά τους. Την κατέκτησαν μόνοι και δεν τους παραχωρήθηκε από κανέναν.


Αρέσει σε %d bloggers: